Templomunk

A Bakáts tér közepén álló épület Budapest első neoromán temploma, a Nagykörúton belül az egyetlen. Korának legjobbjai dolgoztak rajta: az építész Ybl Miklós (Opera, Szent István-bazilika), a festő Than Mór (Nemzeti Múzeum, Szent István-bazilika) és Lotz Károly (Nemzeti Múzeum, Opera, Akadémia, Mátyás-templom). A kő- és famunkák aprólékos kidolgozottsága jellemzi, köztük sárkányok és más mitikus lények ábrázolásai. Az altemplom hangulatát a máshol nem látható eredeti, eges-csillagos boltívdíszítés határozza meg. A templom orgonáját Országh Sándor építette, amely egy mechanikus traktúrájú, 21 regiszteres hangszer. Az orgonánál az építéskorabeli állapot helyreállítása 1994-ben történt meg, a templom felújítása 2017 és 2022 között zajlott le − ennek keretében urnatemető is kialakításra került az altemplomban. Térképes-történeti ismertetőnk ide kattintva, képek az oldal alján láthatók.

A bazilikális kialakítás kiváló akusztikával bír, különösen kórusok számára; szívesen fogadjuk a templomi környezetbe illő produkciókat. Emellett évente, októberben megrendezzük saját fesztiválunkat is. Idegenvezetést vállalunk magyar és angol nyelven a programokhoz kapcsolódva, vagy külön is. Elérhetőség: kultura kukac szentferencplebania pont hu

Esküvőt szeretne templomunkban? Ezt olvassa el!

Rólunk mondták, írták

Kattintásra nyílik!

Kurtz Vilmos templomépítő plébános, 1879

„Minden tégla, kö, fa, vagy ércz valósággal az, amit mutat. […] A fővárosban amúgy sem levén katholikus templom, mely arányossága, stilszerűsége és egyöntetűsége által hatna az emberre; nincs templom, melybe emelt homlokkal lehetne a műértőt vezetni.” (A budapest-ferenczvárosi róm. kath. plébániatemplom. Történeti vázlat)

Munkácsy Mihály, Liszt Ferenc, 1882

„Elragadó!” (Historia Domus)

Krúdy Gyula, 1919

„Itt áll pirosan és mereven a templom, új, mint a hirtelen meggazdagodott emberek bútorzata, szigorú és hideg, zajos és zsufolt. Néhány lépésnyire van ide a vásárcsarnok, mintha mostohatestvére volna ennek a mészárosszínű egyháznak. Feltünő, hogy a birkahús vagy a borjúcomb kilójának az ára nincs valamely fekete táblára kiírva.” (Asszonyságok díja)

Moldova György, 1975

„Miklós még nem látott belülről keresztény templomot, bár naponta elment a Bakáts téri ferences plébániatemplom előtt. Vonzotta a sötét mélységben felcsillanó, színes máriaüveg-ablak, a kapun kiáradó orgonaszó, a tömjén- és liliomillat.” (A Szent Imre-induló)

Kertész Imre, 1991

„Itt, Kelet-Európában – azóta is egyfolytában a hajnalt lessük, amikor a Bakáts téri torony újra úgy áll majd a tér közepén, ahogyan a Krúdy-regény végén látjuk: „megvilágosodva, mint a lelkek lajtorjája”.” (Harmadik levél)

Adatlap

Plébánia alapítása: 1822. november 1.
Templomépítés kezdete: 1867. március 9.
Altemplom felavatása: 1870. október 9.
Templomszentelés: 1879. április 24.
Fenntartó: Ferences Rend 1822−1900, Esztergom−Budapesti Főegyházmegye 1900−
Felújítások: 1948, 1957−61, 2018−22
Titulus (védőszent): Assisi Szent Ferenc
Tervező: Ybl Miklós
Festők: Than Mór, Lotz Károly
Stílus: neoromán
Méretek (hossz., szél., mag.): 66 m, 21 m, 66,7 m
Ülőhelyek száma: 220 fő

Képek

3D nézet (Google Maps):
– templombelső elöl, hátul
– altemplom: elöl, hátul


További képek templomunkról ide kattintva érhetőek el.