Miatyánk Hete

Facebook-oldalunk
A korábbi évek programja

Miatyánk Hete „meghosszabbítva”:
A hétszer álmodott világ
Nacsinák Gergely András és Heinczinger Miklós estje
November 5. péntek 19 óra, Bakáts téri altemplom

Az est bő egy óra alatt a teremtés hét különböző arcát mutatja meg szóban és zenében. A világ minden tájáról válogatott mitikus elbeszélések Nacsinák Gergely András átiratában és Heinczinger Miklós (Misztrál Együttes) improvizatív zenei kíséretével meditatív ízelítőt adnak azokból a költői magyarázatokból, amelyekkel hajdan a világ egyszerre szépséges és tragikus voltát igyekeztek megragadni az egyes kultúrák.

Az est elhangzott már a nagymarosi római katolikus templomban, erről beszámoló itt olvasható (innen származik a fénykép is).

Az altemplom a főbejárattal szemközti oldalon, kívülről közelíthető meg. A templom felújítása miatt építési területen kell átvágni, de bátran kövesd a kihelyezett jeleket. A belépés díjtalan, de a fesztivált támogató felajánlásokat szívesen fogadunk!

Korábbi programjaink:

Beharangozó október 9-re

Az ember olvas (.,?!) – az induló tézis szerint korunk – egyik – „legfontosabb” történelmi eseménye az olvasás feltételeinek-körülményeinek-lehetőségeinek radikális megváltozása. A hagyományosnak tekintett papír alapról áttérünk/áttértünk a digitális felületekre.

Nagy fordulatok, és az ezzel járó elbizonytalanodás idején jogosan merül fel a hová tartunk mellett a honnan jöttünk kérdése? Mi Hugo de Sancto Victore ágostonos szerzetes 1128-as didaszkalionját (az olvasásról szóló könyvét) tekintjük tájékozódási pontnak és lelki vezetőnk Ivan Illich osztrák filozófus, aki A szöveg szőlőskertjében című munkájában a 11–13. századi könyves forradalom jelentőségét éppen azzal a céllal gondolja át, hogy a mai nagy fordulatot történelmi példán keresztül világítsa meg.

A mai értelemben vett könyv – cím, fejezetek, bekezdések, tartalomjegyzék és a használhatóságot segítő, az olvasást gyorsító egyéb technikák – háromszáz évvel Gutenberg előtt jött létre.

Aki eddig jutott, joggal kérdezheti, hogy miért egy est, egy előadás akar ilyen komoly tárgyról beszélni?

Műfaji meghatározásunk ad választ. Két formát igyekszünk szem előtt tartani. A szimpozion, a görög példa szerint evés-ivással összekötött baráti találkozó, ahol értékes gondolatok cserélnek gazdát. A refektórium közelebb áll hozzánk és a hely szelleméhez, ahol egy szerzetesi közösség életében a liturgia mellett a napi-praktikus ügyek intézése folyik.
A mi estünkön szövegek és zenék hangzanak el, vendégeink-barátaink terített asztaloknál ülnek, és résztvevőként tekintünk rájuk. A befogadó tér szerves része egy erre az alkalomra készített könyves installáció, ill. azok a könyvek, amit ki-ki magával hoz.

A Miatyánk Hete fesztivál eddig is törekedett arra, hogy a hely adottságait kihasználva, valamilyen komoly kérdést vessen fel. Múlt évben Salkaházi Sára-emlékezést tartottunk hasonló, dramatizált formában.

Állandó alkotótársnak tekintjük Ybl Miklóst és a személynek tekintett épületet. Könnyű a templomot olyan öreg hangszernek tekinteni, amin már a gazdája se nagyon tud játszani. Ha mégis, kiderül, hogy nem a hangszer öreg, hanem mi nem értünk hozzá! Talán ez a „megszólaltatás” a legnagyobb ambíciója a Miatyánk Hete-sorozatnak. Évek során gyűlik a tapasztalat, és reményeink szerint a felújított épület még több lehetőséget nyit meg.

* * *

Október 3. vasárnap: Templombúcsú és Nagy Agapé

A templomunk névadója, Assisi Szent Ferenc ünnepéhez (október 4.) legközelebbi vasárnapon tartjuk a templombúcsút. A 10 órai altemplomi ünnepi szentmisét hagyományos „falunapi” ünnepségünk, a Nagy Agapé követi, amelyet idén a felújítások és a járványhelyzet miatt a plébánián tartunk, „batyuból”. Szeretettel várjuk a környéken élőket és a közösségből elszármazottakat, hogy együtt ünnepeljünk! Enni-innivalót szívesen fogadunk, ásványvizet a plébánia ad.

Október 9. szombat 19 óra, altemplom
(bejárat a körút felől)

Az ember olvas

Az olvasás és a könyv helyzetét tekintjük át a 12–13. század könyves forradalma óta a mai napig.

Zene: Borbély Mihály Kossuth- és Liszt-díjas jazzmuzsikus, a fúvós hangszerek mestere,
a Vujicsics együttes alapító tagja, aki 2015 óta zenél fesztiválunkon; valamint Szőke Szabolcs jazzzenész, képzőművész, aki hegedűn és keleti vonós hangszereken játszik; a Ráday utcai Studio K Színház egyik alapítója.
Könyv-installáció: Lengyel András Munkácsy- és Balassi-díjas festő, grafikus, a Magyar Képzőművészeti Egyetem docense, valamint tanítványa, Kiss Benedek András képzőművész.
Művei a legfontosabb kortárs gyűjteményekben találhatóak. Életművének alapmotívuma a könyv.
Közreműködik: Formanek Csaba színész, drámaíró, rendező, a Ráday utcai Kettőspont Színház & Spirituális Ügynökség vezetője.
Szerkesztette-írta: Orbán György, a Balassi Kiadó és a Ráday Könyvesház egykori vezetője, fesztiválunk alapító-szervezője.

Az est műfaja szimpozion – értékes gondolatok cseréje étel-ital mellett – vagy közös találkozó egy refektóriumban, amin egy szerzetesi közösség mintájára veszünk részt. Nem közönséget hívunk, hanem résztvevőket. Kérjük, hogy ki-ki hozza magával saját poharát és egy könyvet, amit valamiért fontosnak ítél a többiek számára.

Korlátozott számban fogadhatunk vendégeket, ezért kérjük, hogy 2021. október 6-ig ki-ki jelezze részvételi szándékát a következő emailcímen: szentferenc.regisztracio@gmail.com! Értesítést mindenkinek küldünk!

Elérhető: Tömegközlekedéssel a Nagykörút Mester utcai megállójától, vagy a Kálvin térről indulva a Ráday utcán át a Bakáts térre. Az altemplom az épület hátsó részén, kívülről közelíthető meg. Felújítás zajlik, ez ne zavarjon meg senkit, igyekszünk az útvonalat kijelölni! Némi meleg ruha ajánlott.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a járványügyi szabályokat mi is betartjuk és vendégeinket is ezek betartására kérjük!

Bővebb leírás az oldal tetején található Beharangozóban.

Javasolt irodalom az internetről:

Javasolt könyvtári irodalom:

  • Ivan Illich: A szöveg szőlőskertjében – Kommentár Hugo de Sancto Victore didascaliconjához, Gond-Palatinus, Budapest, 2001
  • Jan Assmann: A kultúra emlékezete, Atlantisz, Budapest, 2004
  • Guglielmo Cavallo–Roger Chartier (szerk.): Az olvasás kultúrtörténete a nyugati világban, Balassi, Budapest, 2000

* * *

A Miatyánk Hete fesztivál programja Ferencváros Önkormányzata támogatásával és az Assisi Szent Ferenc Plébánia közösségének önkéntes munkájával jött létre.

Támogatóink: 

Partnereink:  

Információ: Orbán György, orbangyorgy62@gmail.com