Miatyánk Hete

Facebook-oldalunk
A korábbi évek programja

Hatodik alkalommal rendeztük meg őszi fesztiválunkat, amelynek központi motívuma a Miatyánk – hívők és nem hívők közös kincse. A különféle művészeti–közösségi programok állandó résztvevője, előadója Ybl Miklós: az általa tervezett templom nem csupán befogadója, hanem alakítója is az egyes eseményeknek.

Az idén 140 éves templom kívülről megújult, belülről még felújításra vár. Habár az események továbbra is ingyenesen látogathatók, regisztrációhoz nem kötöttek, a templomot működtető és éltető plébánia közössége szívesen fogad adományokat a fesztivál folytatására és a rekonstrukció nem könnyű időszakának áthidalására.

Idén négy helyszínen zajlottak a programok:

  • a templomot a plébánia felőli oldalajtón,
  • az altemplomot a Ferenc körút felőli bejáraton,
  • a plébániát a Bakáts tér 13. bejáratán át tudjuk megközelíteni,
  • a Nagy Agapé pedig – a megszokott módon – a templom előtti téren került megrendezésre.

Programjaink részletesen:

Szeptember 22. (vasárnap) 19 óra, templom

Barokk és romantikus duettek. Előadók: Sárkány Júlia (szoprán), Szabó Barbara (alt), Elekes Zsuzsa (orgona)

Műsoron:
H. Schütz: Wohl dem, der nicht wandelt im Rat der Gottlosen (SWV 290)
C. Monteverdi: O beate viae, o felices gressus
H. Purcell: Elegy upon the Death of Queen Mary

J. S. Bach: Ricercar à 6 (Musicalisches Opfer BWV 1079)

C. Saint-Saëns: Ave Maria
G. Fauré: Ave verum corpus (Op.65)
Maria Mater gratiae (Op. 47)

J. S. Bach: Aus der Tiefe rufe ich (BWV 745)

G. B. Pergolesi: Stabat Mater dolorosa (f-moll duett)
Fac ut ardeat cor meum (g-moll duett)
Quando corpus morietur, Amen (f-moll duett)

Október 3. (csütörtök) 19 óra, plébánia (Bakáts tér 13.)

Film és beszélgetés – Dettre Gábor: A próféta (38 perc, 1992)

próféta Halíl Dzsibrán (Kahlil Gibran), a századfordulós Amerikában élt libanoni származású maronita keresztény író füveskönyve. Bölcseleti hitvallás az élet mély titkairól, amelyekre csak személyes, egyéni válasz adható. Dettre Gábor kísérleti filmje jelzésszerű kulisszáival a mondanivalóra helyezi a hangsúlyt: egy színész-tanárnő mondja végig a művet egy látszólag üres osztályteremben – filmeskönyv és monodráma egyben. Ahogyan a rendező, a Balázs Béla-díjas Dettre Gábor nyilatkozik róla:
„A nagyszerű Kathleen Gati – ma az amerikai televízió ismert színésze – itt magyar gyermekek oktatására készül – magyarul – valami olyasmivel, amivel ő maga is küszködik! Film-régészeti kutatásaim legújabb lelete egy rég elfeledett, közel 30 éve rendezett kísérleti munkám, A PRÓFÉTA. Khalil Gibran száz évvel ezelőtti gondolatai ma érvényesebbek, mint valaha.”
Halíl Dzsibrán műve ide kattintva olvasható.

Október 4. (péntek) 19 óra, altemplom (bejárat a Ferenc körút felől)

Vak remény Takács Zsuzsa verseit felolvassa Orbán György, jazz-improvizál Borbély Mihály (szaxofon és fúvós hangszerek) és Juhász Gábor (gitár)

Az idén 80 éves Takács Zsuzsa egyike a ma élő, legmeghatározóbb életművel rendelkező magyar költőinknek. Munkásságát elismerések sorával díjazták, melyek közül kiemelkedik a három legfrissebb: a Kossuth-díj (2007) az Artisjus Irodalmi Nagydíja (2019) és az Aegon Művészeti Díj (2019). Ez utóbbit Vak remény című kötetével érdemelte ki, amelynek lét-, értelem- és Isten-kereső sorai méltó környezetben szólalnak meg. A koncert estéjén a Bukott angyal című ciklusból hallhatunk egy válogatást.

Borbély Mihály és Juhász Gábor két évvel ezelőtt “angyalian szép” koncertet adtak ugyanezen a helyszínen (videó itt). A Kossuth-díjas szaxofonista és az Aegon-társdíjas zeneszerző-gitáros (és sok más díj birtokosai) párosa ezúttal a szóban elhangzó versek nyomán fogja hangszereit megszólaltatni.

A koncert előbeszéde itt olvasható.

Koncertnek hirdettük az eseményt, de szeretném, ha nem az lenne, hívjuk inkább találkozónak, még inkább legyen vendégség.
A meghívottak Önök, de ez se teljesen így van, amint rögtön kiderül.
A vendéglátók viszont megnevezhetőek:
Ybl Miklós és az ő megmaradt, most éppen felújítás alatt álló épülete, ennek is az altemploma, ami talán a legizgalmasabb része az egész műnek. A Miatyánk hete eseményein állandó szereplőként
nevezzük meg a mestert és épületét.
Játszó személyek a mai vendégségben:
Borbély Mihály és Juhász Gábor, akiknek bemutatástól eltekintek: részben felesleges, mert sokan ismerik őket, másrészt bemutatkoznak ők maguk a közös zenéléssel.
Ugyan csak lélekben van jelen, de címadó szereplőnk Takács Zsuzsa költő és egy költőtől elvárható, lélekben jelen legyen.
Én magam – Orbán György – afféle kikiáltó, vásári mutogató, pontosabban: vers mutogató ember leszek.
Adós vagyok az Önök szerepével kapcsolatos bizonytalanság feloldásával. Egy liturgikus térben nem idegen a szándék, ami szerint Önök nem csak vendégek, hanem vendéglátók is lehetnek, ha
elfogadják, hogy közösen hívjuk vendégségbe a REMÉNYT. Róla beszél Takács Zsuzsa, hozzá zenélünk, közösen várjuk. Hogy eljött-e, vagy eleve itt volt és ő várt ránk, ki-ki döntse el maga. Hogy ne lenne, azt nem hisszük, de az nagyon is lehetséges, hogy nem találkozunk vele, máshol van vendégségben, ahol jobban hívták – vagy épp nem ér rá.
Akkor kezdődjön a vendégség!

 

Október 5. (szombat) 19.30, templom

Thomas Tomkinstól Szokolay Sándorig – a 40+ Tomkins Énekegyüttes koncertje
Művészeti vezető: Dobra János

FullSizeRender
A világjáró Budapesti Tomkins Énekegyüttes régit és újat egyaránt mutat sokszínű repertoárjából, amelyben több, külön az együttes számára írt kortárs magyar mű is helyet kapott. Az együttes már több mint 40 éve meghatározó szereplője a magyar énekes komolyzenének – korábbi, 20 éves jubileumunkról interjú olvasható itt.

A koncert előtt fél órával vezetett templomséta!

Az est programja:

Október 6. (vasárnap), a 9.30-as szentmise után, a templom előtti téren

Nagy Agapé – a templom búcsújához kapcsolódó nagy közös bográcsozás. Szívesen látunk minden ismerőst, barátot, közel s távol lakó házast és házatlant!

Tűzrakó helyről, tüzelőről, asztalokról, evőeszközökről stb. gondoskodunk, a bográcsot és az alapanyagot a résztvevők hozzák. Nem mindenki tud, vagy akar szabadtűzön bajlódni, ezért szívesen fogadunk minden „batyus”, előre elkészített ételt is. Fő szabály, hogy sokan, sokfélét, de alig többet, mint amennyit maga is elfogyaszt. Minden családtagot, barátot, érdeklődőt szívesen látunk, minden egyéni, csoportos jelentkezést szívesen fogadunk. Az eseményhez bográcsozásra Nyáry Zsuzsánál lehet jelentkezni emailben (nyary.zs@gmail.com), vagy a vasárnap délelőtti szentmise után személyesen.

A délelőtti szentmise után a Ferencvárosi Kolping Család meghívására a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karának Énekkara ad koncertet a templomban.

mh2017_nagyagape_kisvagva

A Miatyánk Hete fesztivál programja Ferencváros Önkormányzata támogatásával és az Assisi Szent Ferenc Plébánia közösségének önkéntes munkájával jött létre.
A Tomkins Együttes fellépését a Nemzeti Kulturális Alap támogatta. A PPKE-ITK Énekkara a Kolping Család meghívására látogat el hozzánk.

Támogatóink: 

Partnereink:  

Információ: Orbán György, orbangyorgy62@gmail.com