Kolping

kolping

FERENCVÁROSI KOLPING CSALÁD

Archívum

A Ferencvárosi Kolping Család Egyesület 2006. június 29-én alakult meg László György (Gyuri bácsi) elnök és egy nyolctagú bizottság vezetésével. Az egyesület célul tűzte ki, Kolping Adolf elveihez hűen, a keresztény, katolikus értékek megőrzését és közvetítését, valamint egy élő plébániai közösség létrehozását rendszeres összejövetelek, programok szervezésével. Ezen találkozások alkalmával a tanuságtételek mellett az irodalom, történelem, művészetek és tudományok területéről hangzanak el előadások, alakulnak ki beszélgetések.

Az egyesület tevékenysége magában foglalja az ún. Kolping Akadémiát, mely a fent említett ismeretek bővítését célzó, jeles előadók tolmácsolásában elhangzó előadásokat jelenti. A második terület a Kolping Galéria, mely a Bakáts téri plébánia közösségi termében rendezett, időről időre megújuló kiállításokat foglalja magában. A harmadik terület a hazai és külföldi kirándulások és zarándokutak szervezése, melynek célja hitünk elmélyítése,  ismereteink, látókörünk szélesítése és a közösség tagjainak jobb megismerése, testvéri szeretetközösséggé kovácsolása, közösségépítés. További cél a más Kolping Családok tagjaival való kapcsolat kialakítása, esetleg közös programok szervezése és a családhoz nem tartozó érdeklődők bevonása a programokba.

Programok 2021-ben:

február 27−28. lelkigyakorlat, Mátraháza, MTA Üdülő (13 fő)
március, maszkvarrás Nagy Jutkával (70 db)
április 14. maszkcsomagolás Nagy Jutkával és Erdő Franciskával
április 10. Balatonfenyves, bemutatkozó látogatás (3 fő)
április 17. séta a Széllkapu, Millenárisnál (15 fő)
május 9. séta a budai Várban: Lovarda, Főőrség, Budai Vár, Jamie Oliver (12 fő)
május 15. Közgyűlés (35 fő)
május 16. séta Vácon és a Vácrátóti Arborétumban (Haris Travel, 4 fő)
június 25. utazás a makói Hagymatikumba (Haris Travel, 4 fő)
július 24. látogatás a Nemzeti Múzeumban (pálos, premontrei, Seuso-kiállítások, 14 fő)
augusztus 2. kávézás a HungaRioban (12 fő)
augusztus 29. − szeptember 1. nyaralás Balatonfenyvesen (20 fő)
augusztus 30. látogatás Keszthelyen (Vadászati Mózeum, történelmi modellvasút-kiállítás, temető, Festetics-kripta, 6 fő)
szeptember 4. látogatás a budavári Szent István-teremben (13 fő)
szeptember 5−12. részvétel a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson (nyitómise, fáklyás körmenet, expo tanúságtételek, pl. Mianmar érseke, Áder János, Shalom Katolikus Közösség alapítója, pápai zárómise, kulturális események, pl. Erkel, Zeneakadémia)
szeptember 17. az új papok köszöntése a Trófea Étteremben (28 fő)
szeptember 25. dr. Baán István görögkatolikus pap, egyetemi tanár Bizáncon innen és túl c. előadása
október 16. prof. Gájer László, PPKE Hittudományi Kar tanszékvezető egyetemi tanára A keresztény művészet alapvető kritériumai és határai c. előadása
október 27. − november 1. olaszországi út: Velence, Róma, Firenze (6 nap, 5 éjszaka autóbusszal, 6 fő)
november 13. prof. Kellermayer Miklós, a SOTE Általános Orvosi Kara dékánjának előadása a tudomány és a vallás kapcsolatáról

Beszámoló a Ferencvárosi Kolping Család balatonfenyvesi nyaralásáról

Már sokat hallottunk a nagyszerű balatoni Kolping nyaralóról, de sosem jártunk még ott. Ezért elhatároztuk, hogy ebben az évben kipróbáljuk a közös balatoni nyaralást. Ehhez a Magyar Kormány által adományozott pályázati támogatás teremtette meg a feltételeket. 20 fővel vettünk részt a nyár utolsó napjaiban, de még kellemes napos időben, a nyaraláson. Nagy örömünkre nemcsak az idősebb korosztály, de a gyerekek, unokák korosztálya is képviseltette magát. Az üdülő ügyes beosztásának köszönhetően együtt is volt a társaság, pl közös étkezésekkor; de el is lehetett különülni, ha a gyerekeket fektetni kellett. Mindenki megtalálta a neki megfelelő programot. A fiatalok a gyerekekkel hintáztak, trambulinoztak, ping-pongoztak, esetleg csocsóztak. Az idősebbek egyik nap felkerekedtek és meglátogatták egy Keszthelyen élő, de a Ferencvárosban is lakó kedves kolpingos társunkat, aki végtelenül kedvesen fogadott bennünket. Mivel szakmája az idegenvezetés és a turizmus, professzionális módon szervezte meg, hogy a rendelkezésünkre álló néhány órát hogyan tölthetjük el leghasznosabban, legkellemesebben Keszthelyen. Először a vasútállomásról a Vadászati Kiállításra és a mellette elhelyezkedő Makett és Modell Vasút Kiállításra kalauzolt el minket. Rendkívüli élményt jelentett mindkettő, különösen a gazdag vadászi gyűjtemény a csodálatos, egyedülálló állat preparátumokkal és élethű díszletekkel, szobabelsőkkel. Ezután Regényi Éva egy fantasztikus ebéddel kedveskedett nekünk és végül a program zárásaként még a temetőt a Festetics kriptával és a székesegyházat is megtekinthettük. Ezúton is hálás köszönet Évának a nagyszerű vendéglátásért.

Másnap kihasználva, hogy a felújított balatonfenyvesi kisvasút újra üzemel, elvonatoztunk Csisztapusztára, ahol a nevezetes gyógyfürdő hatásait szerettük volna megvizsgálni. A különböző hőfokú medencékben maximum 20-20 percet lehetett eltölteni. A gyógyvíz kedvező hatását elsősorban ízületeinkben, végtagjainkban éreztük a következő napokban. A programhoz tartozott még egy közös vacsora, melyet a közeli Nádas étteremből házhoz kértünk és így a társaság apraja-nagyja résztvett az eseményen. Összességében nagyon jó hangulatú, kellemes napokat töltöttünk el a Kolping Üdülőben. Sokak számára ez az elmúlt sok-sok év óta az első nyaralás, az első többnapos elutazás volt a fővárosból, amiért rendkívül hálásak vagyunk a Kolping Szövetségnek és Kormányzati támogatóknak egyaránt.

Vidáné dr. Erdő Franciska, Ferencvárosi Kolping Család

Képek: