Kolping

kolping

FERENCVÁROSI KOLPING CSALÁD

Archívum

A Ferencvárosi Kolping Család Egyesület 2006. június 29-én alakult meg László György (Gyuri bácsi) elnök és egy nyolctagú bizottság vezetésével. Az egyesület célul tűzte ki, Kolping Adolf elveihez hűen, a keresztény, katolikus értékek megőrzését és közvetítését, valamint egy élő plébániai közösség létrehozását rendszeres összejövetelek, programok szervezésével. Ezen találkozások alkalmával a tanuságtételek mellett az irodalom, történelem, művészetek és tudományok területéről hangzanak el előadások, alakulnak ki beszélgetések.

Az egyesület tevékenysége magában foglalja az ún. Kolping Akadémiát, mely a fent említett ismeretek bővítését célzó, jeles előadók tolmácsolásában elhangzó előadásokat jelenti. A második terület a Kolping Galéria, mely a Bakáts téri plébánia közösségi termében rendezett, időről időre megújuló kiállításokat foglalja magában. A harmadik terület a hazai és külföldi kirándulások és zarándokutak szervezése, melynek célja hitünk elmélyítése,  ismereteink, látókörünk szélesítése és a közösség tagjainak jobb megismerése, testvéri szeretetközösséggé kovácsolása, közösségépítés. További cél a más Kolping Családok tagjaival való kapcsolat kialakítása, esetleg közös programok szervezése és a családhoz nem tartozó érdeklődők bevonása a programokba.

Programok 2022-ben:

január 15. Michele plébános atya előadása: Hogyan lett az informatika doktorából a Borromeo Szent Károly Testvériség papja?
február 19. Carlo prézes atya előadása: Neveden szólítalak: az enyém vagy (Iz 43, 1)
március 12. Látogatás a Magyar Zene Házában
március 18. Kolping Család keresztútja, Carlo prézes atya vezetésével
április 2. Kolping Család lelkinapja, Carlo prézes atya vezetésével
május 7 . dr. Erdő Franciska előadása Toursról
május 14. Látogatás Temesváron az ottani Kolping Család meghívására
május 21. Az érsekvadkerti Kolping Család meghívására részvétel a 30 éves jubileumi ünnepségükön és a felújított Kolping Ház szentelésén
május 28. A pestszenterzsébeti Kolping Család meghívására részvétel a 85 éves jubileumi ünnepségükön
június 11. Közgyűlés és Tanács Gyula korábbi elnökünk köszöntése 90. születésnapja alkalmából
július 7-9. Zarándoklat Máriagyűdre
augusztus 4-7. Nyaralás a balatonfenyvesi Kolping Üdülőben
szeptember 10. Kirándulás Tatára

Zarándoklat Máriagyűdre, 2022. július 7−9.

Magyarország Kormányának támogatásával Kolping Családunk 2022. július 7−9. között a Pécsi Egyházmegyébe zarándokolt.

Első állomásunk a Mecsekben, a festői környezetben álló püspökszentlászlói kastély és templom volt. Kitűnő idegenvezetőnktől nagyon sok érdekességet tudtunk meg a hatalmas arborétumban fekvő kastélyról és kápolnáról. A késő barokk stílusban épült kastély és templom Esterházy Pál, Hetyey Sámuel és Zichy Gyula püspökök érdeme. A kastély ablakait Róth Miksa üvegablakai díszítik. A kápolnában Szent László királyunk szobra áll. A kastély eredetileg a püspökök nyári rezidenciája volt, majd az ’50-es években az épület az egyházmegye szociális intézménye lett. A kastély szomorú nevezetessége, hogy Mindszenty József hercegprímást 1955. júliustól novemberig, majd Grősz József kalocsai érseket itt tartották házi őrizetben. Ekkor megszűnt a szociális intézet. Manapság lelkigyakorlatok színhelye.

A nap végén Máriagyűdre érkeztünk, ahol szállásunk a Domus Mariae Lelkigyakorlatos Házban volt.

Mindkét este a kegytemplomban szentmisén vettünk részt. A szentmisét a sokunk által ismert Kajtár Edvárd atya mutatta be. Mindenkire nagy hatással volt prédikációja.

Zarándoklatunk második napján kicsit csepergős időben utunk a siklósi várhoz vitt, ahol szintén érdekes idegenvezetésben volt részünk, majd megnéztük a Malkocs bej dzsámit.

Ezután Villány a közelsége miatt nem maradhatott ki programunkból. Villánykövesden ebédünket elfogyasztottuk, majd egy katolikus 6 gyermekes család pincészetébe mentünk. Ekkor már elég meleg volt az idő, így csak néhányan kóstolták meg vendéglátónk borát, inkább vásároltunk bort és fagylaltoztunk. Még időnkbe belefért, hogy átmenjünk Alsómiholjácra és megnézzük a Majláth-kastélyt. Sajnos az impozáns kastély nem látogatható, manapság különböző hivataloknak ad otthont.

Fájdalmas Szűzanya-szobor, Máriagyűd

Utolsó napon Szekszárdra érkezve megnéztük a vármegyeházát. Az épület helyén először apátsági épület volt, amelynek alapjait feltárták, ma a belső udvarban látható is. Hazaindulás előtt még betértünk a Babits Mihály Emlékházba.

Beszámoló Kolping Családunk balatonfenyvesi nyaralásáról

2022. augusztusában ismételten Balatonfenyvesen a Kolping Üdülőben tölthettünk el 4 felejthetetlen napot kolpingos társainkkal és családjainkkal. Köszönet a Magyar Kolping Család Üdülési Alapítványtól nyert pályázati segítségnek.

Balatonfenyvesen az üdülő közelében egy kicsi és távolabb egy hatalmas ingyenes strand áll a nyaralók rendelkezésére, mindkét helyen étkezési lehetőséggel, jól kiépített vizesblokkal, játszótérrel. A kedvező időjárást kihasználva megérkezésünk után mindjárt a Balatonban hűsítettük magunkat. Estére már a gyermekek jól összebarátkoztak, az üdülő udvarán homokozással, ugrálással, hintázással telt számukra az idő. A szülők pingpongoztak és vigyáztak a gyerekekre, az idősebb korosztály beszélgetett, este közös sétára került sor.

Második nap Kolping Családunk 5 tagja meglátogatott minket. A nagy hőségben először mindenki a Balaton parthoz sietett. Délután a közeli vendéglőből rendelt ételt közösen fogyasztottuk el. Egy kedves vendégünk Keszthely érdekességéről, értéktáráról tartott előadást a hallgatóságnak.

A harmadik napon a nagy szélvihar miatt a strandolás elmaradt, helyette közös beszélgetésre, együtt gondolkodásra, imádkozásra került sor. Akik az elmúlt évben nem jutottak el Csisztapusztára, most a fenyvesi kisvasúttal ezt megtehették. Délután, a szélvihar ellenére, mindenki örömére, a fagylaltozás nem maradt el.

Az utolsó napon a közösség a közeli templom szentmiséjében adott hálát a négy napos nyaralás lehetőségéért.