Nevek Napja

Templomunk mellékhajóiban júniusban, magángyűjtők nagylelkűsége révén egy időszakos hangszertörténeti kiállítás nyílt, amely több mint húsz harmóniumot mutat be magyar és angol nyelvű tablókkal, kiegészítve kottákkal és eszközökkel. A bemutatás azonban csak akkor teljes, ha meg is szólalnak a hangszerek. Három évközi koncert után most arra teszünk kísérletet, hogy az összes, együtthangzásra képes harmónium egyszerre szólaljon meg.

November 4-én tartjuk templomunkban a Nevek Napját. Ennek története, hogy 1956-ban a Bakáts tér és környéke harcok színtere volt. Az elhunytaknak a templomkertben ástak ideiglenes sírokat, november 5-én a templom északi falánál végeztek ki hat felkelőt, a templomtornyot és a főhajót pedig két tankbelövés érte. A rendszerváltás után a templomkertben létesült az első fővárosi ’56-os köztéri emlékmű, Czinder Antal munkája. 2016-ban történészek segítségével összegyűjtöttünk egy sok ezer nevet tartalmazó, azóta is bővülő, bővíthető listát, benne a  harcok összes ismert áldozatával – magyar és cirill betűs nevekkel. Rájuk emlékezik a plébánia közössége minden évben, november 4-én.

A november 4-én, szombaton 19 órakor kezdődő koncerten orgonaművészek, egyházzenészek és műkedvelő muzsikusok szólaltatnak meg kamaraműveket több harmóniumon, illetve vonósokkal kiegészülve. Fellép többek között Pék Csaba (korábbi koncertjéről itt), Tóka Ágoston, Tóka Szabolcs és Kolbe Ilona. A zárómű Gustav Holst: Jupiter című művének átírt kivonata. Holst az első világháború idején komponálta a Bolygók című zenekari, eredeti formájában két zongorára készült ciklusát, amelyből egy rész liturgikus színezetet is kapott. A Holst falujáról, a Londontól nem messze fekvő Thaxted településről elnevezett dallamra számos anglikán és katolikus szöveg született. Közülük a leghíresebb a földi és az égi haza szeretetét egybevonó I Vow to Thee, My Country kezdetű vers, amely számos ünnepi eseményen, így például Diana hercegnő és Károly herceg (a mai király) esküvőjén, valamint Diana temetésén is. Minden évben, november elején, a Remembrance Day keretében emlékeznek az angolszász világban az I. világháború áldozataira, amikor szintén elhangzik ez a mű – ahogyan most nálunk is.

A koncert után szívesen látjuk Önöket Pataki Tibor VÍZ című, az altemplomban látható kiállításának finisszázsán.

A tervezett műsor:
Európai művek:
– R. Strauss: Hochzeitspräludium − 2 harmónium
– Liszt F.: Ave maris stella − harmónium és ének
– Franck: Sortie ou offertoire − 2 harmónium
Angolszász művek:
– W. Spinney: 104. zsoltár − 3 harmónium és fuvola
– J. Darwall: 148. zsoltár (Rejoice, the Lord is King) − 3 harmónium
– W. Faulkes: Nagy kórus − 3 harmónium
Kamarazene:
– A. Dvořák: Bagatellek − harmónium, 2 hegedű és cselló
Zárómű:
– G. Holst: Jupiter (részlet)

A belépés ingyenes, adományokat szívesen fogadunk az orgona javára. A koncert és a megemlékezés a X. Miatyánk Fesztivál keretében valósul meg.

Az előző évek programja ide kattintva érhető el.