Miatyánk Hete

Assisi Szent Ferenc-plébániatemplom (Budapest, Bakáts tér)
2017. szeptember 16. – október 1.

mhelozetes_kep1A Miatyánk Hete fesztivál az Assisi Szent Ferenc Plébánia idén negyedik alkalommal megrendezésre kerülő művészeti–közösségi fesztiválja. Évente megújuló, „saját lábára állt” programunk színvonalát visszajáró fellépőinken túl a korábban itt járt Snétberger Ferenc gitárművész, Szokolay Dongó Balázs népzenész és az Erdődy Kamarazenekar, népszerűségét az emberekkel nem egyszer megtöltött templomépület, valamint több médiamegjelenés is jelzi.

Állandó szereplőnk – nem csak helyszín! – a templom, állandó alkotótársunk Ybl Miklós. Úgy gondolunk erre a külső-belső térre, mint egy speciális hangszerre, amelyet úgy szeretnénk megszólaltatni, hogy méltók lehessünk a címadó imához. Idei különlegességünk, hogy a fesztivál számára megnyitjuk különleges hangulatú altemplomunkat.

Arra törekszünk, hogy lehetőségeinkhez képest az eredeti, 19. századi, vagyis nem mesterségesen hangosított hang domináljon. Erre legalkalmasabb az emberi hang, de eddigi tapasztalataink szerint sok műfaj és sokféle hangszer alkalmas erre.

mhelozetes_kep2A templom eredetileg egy tágabb közösség, az egész városrész legnagyobb közösségi terének is épült. Azon munkálkodunk, hogy a templom valóban közösség- és közönség-formáló, befogadó központ legyen. A Miatyánk Hete fesztivál a maga szerény keretei között – a pályázati lehetőségek a református emlékév miatt a szokottnál is csekélyebbek – is szép eredményekkel büszkélkedhet. Idei bemutatkozásunk tétje, hogy a templomfelújítás küszöbén megmutassuk, a rendbehozatallal mennyit nyerhetünk a liturgikus megújulás mellett művészi, kulturális és közösségi téren is.

Orbán György
művészeti vezető

 

Tervezett program: templom

mhelozetes_kep3Miatyánk-koncert

Fesztiválunk címadó koncertjét a nemzetközi hírű, hozzánk viszont „hazajáró”, különösen a keleti egyházzene előadásában jeleskedő Szent Efrém Férfikar adja. Idén a hátrányos helyzetűeket – hajléktalanokat, menekülteket – segítő Sant’Egidio (Szent Egyed) Közösséggel keressük a kapcsolatot, egy „nagy közös ima” lebeg a szemünk előtt. Művészeti vezető: Bubnó Tamás

mhelozetes_kep4Tomkins Énekegyüttes

Az 1978-ban alakult, Dobra János Liszt-díjas karmester vezetésével működő együttes Magyarországra egy addig csak alig ismert repertoárt hozott be, melyben XVI. századi zeneszerzők műveitől kezdve, Rachmaninovon át kortárs zeneszerzők kifejezetten számukra komponált művei tartoznak. Fesztiválunkon első alkalommal lépnek fel.

mhelozetes_kep5

 

Örökifjú Zenebarátok Kórusa

A neves zenepedagógus, Ugrin Gábor alapította kórus Magyaróvári Viktor vezetésével, az Ars Sacra Fesztivál keretén belül érkezik hozzánk, koncertjük azonban tartalmilag is a Miatyánk hete tematikájához illeszkedik.

 

mhelozetes_kep6Lumen Christi

A gospeléneklés hazai mesterei visszajáró fellépőink. 2017. áprilisban arany fokozatot értek a Budapesti Nemzetközi Kórusversenyen – díjnyertes programjukat hozzák hozzánk. Művészeti vezető: Gergó Lajos

 

mhelozetes_kep7Szabó Barbara

Templomunk orgonaművésze folytatva az eddigi hagyományt, újabb izgalmas kapcso-lódási pontokat mutat be a klasszikus európai komolyzene és a hagyományos zsidó liturgikus zene között.

 

 

Altemplom

mhelozetes_kep8Kiállítás

A Hatok Művészeti Csoport mutatja be négy, egyenként 7–7 képből álló liturgikus témákat feldolgozó sorozatát. A kiállítás többrétegű élmény: a nagyméretű képek mellett szerepet kap a fény, a hangzó és az írott szöveg.

 

mhelozetes_kep9Filmvetítés

Grunwalsky Ferenc, a közelben élő Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendező–operatőr Ikonosztáz című filmsorozatában Károli Gáspár, Szenczi Molnár Albert, Bornemissza Péter és a gályarab prédikátorok szövegeire épülő, sodró erejű filmes „zsoltározást” láthatunk.

mhelozetes_kep10Borbély Mihály programja

Eddig két alkalommal lépett fel nálunk az autentikus balkáni népzene tolmácsolója, a Zeneakadémia Jazz Tanszékének tanára, de még inkább az improvizációs jazz muzsika jeles előadóművésze. Ebben az évben az altemplom ad különleges inspirációt az előadónak és felejthetetlen élményt a közönségnek.

 

Nagy Agapé

mhelozetes_kep11Hagyományainkhoz híven október első vasárnapján, a templom búcsú napján a vasárnapi misét követően megtartjuk családi bográcsos-főzőversenyes ünnepünket. A szabályok nem változtak: minden egyéni, csoportos jelentkezést szívesen fogadunk. Tűzrakó helyről, tüzelőről, asztalokról, evőeszközökről stb. gondoskodunk, az alapanyagot a versenyzők hozzák. Az a szabály se változott, hogy szívesen fogadunk vendégeket, beleértve azokat, akiknek másképpen is ünnep a dúsabb ebéd.

 

mhelozetes_kep12Ismerd meg templomunkat, ismerd meg orgonánkat

Csoportok számára hirdetünk vezetéseket, folytatva az eddigi gyakorlatot: iskolai csoportok mellett felnőttek számára is.

 

 

Tavalyi, 2016. évi programunk

bakats_teri_templom_belulrol-600x415

A Bakáts téri templom évek óta fontos helyszíne különböző zenei programoknak, szívesen fogad be nívós eseményeket, de a helyi tapasztalatokra építve, lépésről-lépésre rakjuk le egy önálló „katolikus művészeti-kulturális fesztivál” alapjait. Névadó motívumnak a Miatyánkot választottuk, mely hívők és nem hívők számára egyaránt közös kincsünk. Az idei év gazdag programja kijelöli a fő irányokat: a templom adottságaihoz igazodva a „hang” áll a középpontban. A címadó koncerten több, mint 20 nyelven, és sokféle dallammal hangzik el az Úr imája. Snétberger Ferenc gitárművész sokadjára lép fel programunkban, szereplése önmagában is jelzi azt a minőségi szintet, melyet irányadónak tekintünk.

 • SZEPTEMBER 17. szombat 18.30 – 23.00
  Nyitott templomok napja
  Ismerd meg templomunkat – Ismerd meg orgonánkat – szakszerű vezetéssel fogadjuk az érdeklődőket
 • SZEPTEMBER 23. péntek – 19.00
  Lumen Christi Gospel Kórus, koncertje
  karvezető Gergó Lajos
 • SZEPTEMBER 24. szombat – 19.00 és 20.30
  Csíkszerda kórus: Mária története
  A koncert művészeti vezetői: Tóth Árpád – Nagy Ida – Sulyán Tibor
  (A koncertre a belépés díjtalan, de előzetes regisztrációhoz kötött az alábbi címen: itt.)
 • SZEPTEMBER 29. csütörtök – 19.00
  Barokk és zsidó liturgikus zene
  Elhangzik: Dietrich Buxtehude négy szoprán kantátája: “Schaffe in mir, Gott, ein rein Herz”, “Herr, auf Dich traue ich”, “Also, hat Gott die Welt geliebt”, “Singet dem Herrn”. A kantáták között zsidó dallamokat hallhatunk, többek között az őszi nagyünnepek liturgiájából. Közreműködnek: Szabó Barbara szoprán, orgonaművész, a Budapest-Ferencvárosi Assisi Szent Ferenc Templom kántora; Budai Miklós kántorjelölt, a ferencvárosi Páva utcai Bét Élijáhu zsinagóga, korábban a Szim Salom Progresszív Zsidó Közösség kántora, továbbá a Musica Florens Ensemble, Konta Noémi vezetésével.
 • SZEPTEMBER 30. péntek
  Borbély Mihály és a Jávor kórus, vendég Dresch Mihály
  szerb ortodox liturgikus kóruszene + kortárs jazz improvizációk
 • OKTÓBER 1. szombat – 19.00
  Snétberger Ferenc gitárművész koncertje
  (előzetes regisztráció: itt.)
 • OKTÓBER 2. vasárnap – 11.00
  NAGY AGAPÉ a templom előtti téren a plébániaközösség és a Ráday Soho Egyesület szervezésében családias „falunapot” tartunk bográcsozással, zenével, gyermekprogramokkal és „Forradalmi gyűjtéssel” egybekötve.
 • OKTÓBER 2. vasárnap – 16.00
  MIATYÁNK KONCERT
  Fellép a Szent Efrém Férfikar Bubnó Tamás vezetésével, közreműködnek a Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont diákjai
 • OKTÓBER 14. péntek  – 19.00
  Vendégünk a bukaresti Sound Kórus,
  karvezető Voicu Popescu

Az események díjmentesen látogathatók!

via radayutcaprogramok.hu