Miatyánk Hete

2017-es programunk:

…itt a Földön…: művészeti–kulturális fesztivál
Assisi Szent Ferenc-plébániatemplom (Budapest, Bakáts tér)
2017. ősz

Beharangozónk
Képek, beszámolók
Facebook-oldalunk
Plakát
Prospektus
A korábbi évek programja

 

Minden programunk ingyenes és regisztrációhoz nem kötött! Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Szeptember 16. (szombat) 16 óra

Altemplom – Nyitott Templomok Napja – 6ok : (Kettőspont) – kiállítás

Tárlatvezetés az alkotók bevonásával.

kettőspont meghívó

A kiállítás megtekinthető: szeptember 16 – október 1. és október 7 – november 5. között, naponta 14 – 18 óra között

A laza szövetségben dolgozó HATOK tematikus és hiánypótló „ön-felhívásokra” reagálnak, eszmei, stiláris és hivatali megkötöttség nélkül, a legteljesebb alkotói szabadságban. Ezen a kiállításon több éves munka eredményét összegzik: a főbűnök, erények, pecsétek ismert evangéliumi motívumait Kettőspont cím alatt. A tematikákra érkező sokszínű egyéni válaszok a befogadó néző számára lehetővé teszik, hogy saját véleményét-elképzeléseit összevesse a képek válaszaival.

A négyszer 7 nagyméretű táblakép a neoromán altemplomban különleges lehetőség mind a kiállítók, mind a nézők számára.

 

Szeptember 17. (vasárnap) 19 óra

Templom – Örökifjú Zenebarátok Kórusa

NKA_csak_logo_rgbAz Örökifjú Zenebarátok Kórusa 2014. szeptem-berben kezdte meg működését Budapesten, Magyaróvári Viktor karnagy vezetésével. Énekkarunkat a Liszt-díjas karnagy-zenepedagógus, Ugrin Gábor által 1965-ben alapított, és csaknem 50 évig vezetett Ifjú Zenebarátok Kórusának tagjai hozták létre.
Az Örökifjú Zenebarátok Kórusa kötelességének és szívügyének tartja az Ugrin Gábor által teremtett hagyomány és értékrend megőrzését, továbbadását. Emellett karnagyunk, Magyaróvári Viktor és a tagok közös törekvése az új zenei áramlatokkal való lépéstartás, a klasszikusok mellett a könnyedebb műfajok előadása, illetve karnagyunk alkotásainak bemutatása.
A kórus műsorán Josquin, Pitoni, Viadana, Praetorius, Arcadelt, Perti, Liszt, Mozart és Sibelius Josquin művei, valamint spirituálék szerepelnek.

 

Szeptember 27. (szerda) 11 óra

Ismerd meg templomunkat, ismerd meg orgonánkat

mhelozetes_kep12BuM_logo.inddBevásárlóutcák Éjszakája – Turizmus Világnapja keretében

Információ: https://bevasarloutca.hu/blog/bevasarloutca-ejszakaja- turizmus-vilagnapja- 2017/

 

Szeptember 29. (péntek) 19 óra

Templom Budapesti Tomkins Énekegyüttes

 

NKA_csak_logo_rgbFullSizeRenderKoncert Monteverdi születésének 450. évfordulója alkalmából.

A fesztivál felkérésére összeállított műsorban Claudio Monteverdi, Gioseffo Zarlino, Giovanni Francesco Anerio, Antonio Lotti, Jacobus Gallus/Handl, Arnold von Bruck művei hangzanak fel, közös téma a Miatyánk.

művészeti vezető: Dobra János

 

Szeptember 30. (szombat) 19 óra

Templom – Szent Efrém Férfikar – Miatyánk-koncert

mhelozetes_kep3

NKA_csak_logo_rgbAz egyórás áhítat központi témája a Miatyánk. Görög–bizánci és közel-keleti keresztény himnuszok, középkori polifónia, valamint kiváló mesterek: Bortniansky, Kodály, Liszt, Sáry, Stravinsky, Twardowski művei csendülnek föl.

emmi_logoA Deák Diák Általános Iskola tanulói pedig – ahol a Budapesti Énekes Iskola működik – öt földrész huszonegy nyelvén imádkozzák el az Úr imáját, elválasztva s egyben összekötve a megszólaló zenéket.

Művészeti vezető: Bubnó Tamás

Közreműködnek: a Deák Diák Általános Iskola tanulói

 

Október 1. (vasárnap) 10 óra

Bakáts tér – Nagy Agapé

mhelozetes_kep11Hagyományainkhoz híven október első vasárnapján, a templom búcsú napján a vasárnapi misét követően megtartjuk családi bográcsos-főzőversenyes ünnepünket. A szabályok nem változtak: minden egyéni, csoportos jelentkezést szívesen fogadunk. Tűzrakó helyről, tüzelőről, asztalokról, evőeszközökről stb. gondoskodunk, az alapanyagot a versenyzők hozzák. Az a szabály se változott, hogy szívesen fogadunk vendégeket.

 

Október 1. (vasárnap) 10 – 14 óra

Altemplom – Kettőspont – tárlatvezetés az alkotók bevonásával

 

Október 1. (vasárnap) – 13.30

Templom – Szabó Barbara (ének) és Deák László (orgona) – a Ferencvárosi Kolping Család szervezésében

Deák László orgona- és zongoraművész; tanárai Baróti István, Gergely Ferenc (orgona), valamint Jandó Jenő (zongora) voltak, diplomáját a Zeneakadémián szerezte 1991-ben ill. 1992-ben. A Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola orgonatanára, a pesti ferences templom orgonistája, nemzetközi orgonaversenyek díjazottja (1993, Budapest; 1994, Chartres; 1998, Pretoria; 1999, Biarritz és Párizs), kiváló zenei fesztiválok rendszeres fellépője, szólóestjeit többek között a Művészetek Palotájában hallhattuk, de egyes felvételei a francia romantika, a XX. század vagy éppen Liszt Ferenc műveiből CD-kiadásban is elérhetőek.
Szabó Barbara orgona- és énekművész; tanárai Pálúr János és Ruppert István voltak a Zeneakadémián, diplomáját 2006-ban szerezte. A Bakáts téri templom orgonistája, jelenleg teológushallgató a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen.

 

Október 14. (szombat) 19 óra

Altemplom – Filmvetítés – Ikonosztáz

mhelozetes_kep9Grunwalsky Ferenc, a neves operatőr–filmrendező–filmes szakember Ikonosztáz címen készített filmetűd-sorozatában Károli Gáspár, Szenczi Molnár Albert, Bornemissza Péter és a gályarab prédikátorok szövegeire épülő, sodró erejű filmes „zsoltározást” láthatunk. Az esemény egyben megemlékezés a reformáció 500 éves évfordulójára.

 

Október 15. (vasárnap) 19 óra

Altemplom – Borbély Mihály (szaxofon) és Juhász Gábor (gitár) koncertje

mhelozetes_kep10Az autentikus balkáni népzene tolmácsolójaként, a Zeneakadémia Jazz Tanszékének tanáraként és az improvizációs jazz muzsika jeles előadóművészeként ismert Borbély Mihály eddig két alkalommal szerepelt a Miatyánk hete programjában. Juhász Gábor gitárművésszel, a hazai és nemzetközi színpadokon egyaránt népszerű muzsikussal a helyszínhez és a kiállítás szellemiségéhez kapcsolódó improvizatív zenét adnak elő.
Ebben az évben az altemplom és a Hatok művészcsoport tematikus kiállítása ad különleges inspirációt az előadóknak és felejthetetlen élményt a közönségnek.

 

November 4. (szombat) 5 óra – 11 óra

Plébánia – Nevek napja

Saját hagyományunkat folytatva hirdetünk az 1956-os forradalom emlékére hajnali virrasztást, és délelőtti programot családoknak-gyerekeknek, iskolai csoportokat is szívesen látunk: az áldozatok sokezres névsorai, filmek, fotók, dokumentumok. Gyerekek számára rajzolás, mese, beszélgetés, a korabeli köznapi élet bemutatása – mit ettek, milyen ruhában jártak, mit játszottak a gyerekek – teszi befogadható élménnyé a megemlékezést.

Helyszín: Plébánia (1092 Bp., Bakáts tér 13.)

 

Már lezajlott programjaink:

 

Információ: Orbán György, orbangyorgy62@gmail.com

A fesztivált támogatta: ferencvaros_logo