Beharangozó

mhelozetes_kep1A Miatyánk Hete fesztivál az Assisi Szent Ferenc Plébánia 2017-ben negyedik alkalommal megrendezésre kerülő művészeti–közösségi fesztiválja. Évente megújuló, „saját lábára állt” programunk színvonalát visszajáró fellépőinken túl a korábban itt járt Snétberger Ferenc gitárművész, Szokolay Dongó Balázs népzenész és az Erdődy Kamarazenekar, népszerűségét az emberekkel nem egyszer megtöltött templomépület, valamint több médiamegjelenés is jelzi.

Állandó szereplőnk – nem csak helyszín! – a templom, állandó alkotótársunk Ybl Miklós. Úgy gondolunk erre a külső-belső térre, mint egy speciális hangszerre, amelyet úgy szeretnénk megszólaltatni, hogy méltók lehessünk a címadó imához. Idei különlegességünk, hogy a fesztivál számára megnyitjuk különleges hangulatú altemplomunkat.

Arra törekszünk, hogy lehetőségeinkhez képest az eredeti, 19. századi, vagyis nem mesterségesen hangosított hang domináljon. Erre legalkalmasabb az emberi hang, de eddigi tapasztalataink szerint sok műfaj és sokféle hangszer alkalmas erre.

mhelozetes_kep2A templom eredetileg egy tágabb közösség, az egész városrész legnagyobb közösségi terének is épült. Azon munkálkodunk, hogy a templom valóban közösség- és közönség-formáló, befogadó központ legyen. A Miatyánk Hete fesztivál a maga szerény keretei között – a pályázati lehetőségek a református emlékév miatt a szokottnál is csekélyebbek – is szép eredményekkel büszkélkedhet. Idei bemutatkozásunk tétje, hogy a templomfelújítás küszöbén megmutassuk, a rendbehozatallal mennyit nyerhetünk a liturgikus megújulás mellett művészi, kulturális és közösségi téren is.

Támogatóink logóját, nevét az egyes programoknál tüntettük föl.

Orbán György
művészeti vezető

A fesztivál programja


Beszámolók a programokról