MIM Montessori Esték

2023 őszén, a Bakáts téri plébánián futó Párkapcsoló esték folytatásaként Montessori Esték programsorozat indul a Montessori Intézet Magyarország szervezésében. Az esték házigazda-előadói:

  • Varga-Kalmár Szilvia Montessori-pedagógus, neveléstudós, rendszerterápiás tanácsadó, a németországi Langenben található „Montessori nanuS“ óvoda megálmodója, alapítója és vezetője, valamint
  • Bajzi Rita Montessori-pedagógus, integratív fejlesztőpedagógiai tanácsadó, a Montessori Intézet Magyarország Budapesti képviselet vezetője.

Az esték helyszíne a plébánia (1092 Budapest, Bakáts tér 13.) Szent Ferenc-terme. Az előadások és workshopok ingyenesek, de a férőhelyek korlátozott száma miatt regisztrációhoz kötöttek. Regisztrálni az alábbi emailcímen lehet: mimnanus@gmail.com

A következő előadás és workshop beharangozója:

Időpont: 2024. február 27. kedd, 18−19 óra

Hol romtottam el? „Szülők, pedagógusok a vádlottak padján“ − vagy mégsem? − Mostantól magabiztosan Maria Montessori alapelvei segítségével


Az utóbbi években mi szülők, pedagógusok permamens kritikának vagyunk kitéve. Az egyik legfontosabb elvárás, hogy olyan gyermekeket neveljünk, akik megfelelnek a társadalmi és
kultúrális elvárásoknak. Tudjanak és akarjanak fejlődni és elköteleződni. Ne lógjanak ki a sorból, ne legyen velük „probléma“ és ne kerüljenek nagy anyagi költségekbe a rendszernek. A jelenleg érvényes didaktikai paradigma, mely egyben egy paradoxon is: Egy megmenthetetlennek látszó ciklikus folyamat ez; a túlterhelt társadalom túlhajszolt gyermekeket szül, akik aztán saját maguk túlfeszítik a társadalmat. Mindez rendkívüli nyomást gyakorol a szülőkre és pedagógusokra. Ezek a terhek a maguk természetes útjukon a gyermekeknél összpontosulnak, ezáltal lehetetlenné téve azt, hogy a gyermekek az elvárásoknak megfeleljenek.

Hogyan tudunk ebből a mókuskerékből kitörni? Ezen az estén a külső és belső kritikák és kiszolgáltatottságok különböző formáit vizsgáljuk meg közösen azzal a céllal, hogy leépítsük a jelenlegi sztereotípiákat. A kihívások legjellemzőbb területeiről, a szülővé, pedagógussá válás folyamatairól és nehézségeiről beszélgetünk, ugyanakkor végigvezetjük a problémamegoldó folyamatot is. Maria Montessori alapszemlélete által olyan megoldásmódokat ismerhetünk meg, mely önerőnket, önbecsülésünket megerősítve segít a „vádak“ relativizálásában.

Időpont: 2024. március 1. péntek, 18−19 óra

Workshop Montessori alapok: Kommunikáció. Hát hányszor mondjam még? – avagy miért nem „ért a szóból“ a gyermekem?

Március elsejei Workshopunk témája a kommunikáció, melyen nem csak „hallhatjátok“, hogy miként lehet gyermekünkkel „értő“ kommunikációt kialakítani, hanem „gyakorolhatjátok“ is az este folyamán Mária Montessori ehhez szükséges módszereit.

Számos cikk és írás szól arról, hogy a „megértő“ kommunikáció elengedhetetlenül fontos a mai világban a bizalmas szülő-gyermek kapcsolatához.
Miközben ezekről olvasunk, eszünkbe jut, hogy mi magunk is „megbuktunk“ talán? Valahol „legbelül“ érezzük, hogy sokszor a mi saját, gyermekünkkel kialakított kommunikációnk, az, ami nem kívánatos reakciókat vált ki, saját frusztrációnk és tehetetlenségünk gondolata is fellebbenik egy pillanatra, de a nap végén mégsem változtatunk. Nincsen se időnk, se energiánk és igazából el sem hisszük, hogy már egy aprócska, minimális változtatás is milyen hatékony lehet. És különben is, honnan kapok segítséget ehhez?
Jó hírünk van: tőlünk 🙂

Meggyőzödve állítjuk, hogy sosem késő elkezdeni és sosem késő változtatni azokon a berögzült, magunkban hordozott- talán épp saját gyermekkorunkból- átvett kommunikációs eszközökön, melyeket bár napi szinten alkalmazunk, mégis valami másra vágyunk. Workshopunk pontosan azt mutatja meg, hogy melyek azok a megfelelő kommunikációs verbális és nonverbális eszközök, amelyek tudásának birtokában garantáltan könnyebb, megértőbb szülő, nagyszülő, pedagógus – gyermek kapcsolatot lehet kialakítani.

Az eddigi előadások:

Időpont: 2023. december 8. péntek, 18−19 óra

„Kiskarácsony, nagykarácsony, kisült-e már a kalácsom?“ Harmonikus és stresszmentes ünnepi időszak megélése Maria Montessori alapszemléletének segítségével

Emlékszel még a karácsony varázslatára, amikor gyermek voltál, és alig tudtál aludni a várakozás örömétől? Felnőtt korunkban gyakran eltűnik a karácsony varázsa; különösen nagy nyomás alá kerülünk az advent és az ünnepek idején: Az adventi naptár készítése, 20 féle sütemény sütése, mindenkinek ajándék vásárlása és becsomagolása, karácsonyi üdvözletek írása, az ünnepi lakoma megtervezése, családlátogatások és így tovább. De biztos, hogy ennek így kell lennie? Elvégre a karácsony a szeretet ünnepe!

Előadásunk célja, hogy mostantól számodra is olyan csodás és harmonikus legyen ez az ünnepi időszak, mint az régen, gyermekkorodban volt.

Ezen a decemberi „Montessori Estén“ megismerkedhetsz pedagógiai előismeretek nélkül is könnyen elsajátítható és alkalmazható Montessori-módszerekkel, praktikus példákkal, melyek mind támogatnak Téged abban, hogy hangulatos és boldog ünnepi időszakot élhess meg.

Szeretettel várunk Téged is, mint érdeklődő szülőt, nagyszülőt, nevelési vagy tanácsadói szakembert!