Kiadványok

Az Így épült fel Ferencváros főtemploma borítója

Templomunk művészeti értékeiről és történetéről több kiadványunk is megjelent az elmúlt időben, amelyek a templomban kaphatók. A kiadványok ingyenesek, de megköszönjük, ha az eddigiek kinyomtatását és a tervezett további kötetek megjelentetését adományukkal támogatni tudják.

Egy ferencvárosi régiség nyomában, 2022

Az első kiadvány borítórészlete

Első kiadványunk Gönczi Ambrus 2022-ben, a PestBuda weboldalon megjelentetett cikkének magyar és angol nyelvű különnyomata. Az írás az 1822-ben épült, első ferencvárosi templomot mutatja be, amely egyben Pest utolsó barokk temploma volt. A különnyomat tördelése Czakó Zsolt munkáját dicséri.

Így épült fel Ferencváros főtemploma, 2024

Az Így épült fel Ferencváros főtemploma borítója

2024-ben jelent meg templomunk kántora, Simonkay Márton szerkesztésében az alábbi kötet. Fülszövege: „Ez a könyv annak arendkívüli erőfeszítésnek az egyik elemét mutatja be, amelyet Pest, majd a frissen létrejövő Budapest azért tett, hogy méltó fővárosa legyen a nemzetnek. A szó szerint minden követ megmozgató ambíció művészi csúcsteljesítménnyel párosult: Ybl Miklós felépítette Budapest első, kívül-belül egységes neoromán templomát. A kisvárosiból nagyvárosivá, a többnyelvűből magyarrá váló ferencvárosi mindennapokkal keretezett történetet a résztvevő kortárs, Kurtz Vilmos plébános meséli el. Munkáját róla szóló forrásgyűjtemény és életrajz követi, amely feltárja, hogyan lett az elsőgenerációs pesti magyar iparos-gyerekből a főváros megbecsült szereplője, a katolikus Budapest egyik felépítője.”