Nevek Napja

06-agynemuk-az-ablakban-770x415

2019-ben vasárnapi agapét és hajnali virrasztást tartottunk; 2020-ban a járványügyi veszélyhelyzetre való tekintettel csupán a virrasztást tartottuk meg.

2018. november 4-én, vasárnap a templomfelújítás miatt a plébánia külső hittantermében emlékeztünk reggel 5 és dél között. Hajnalban gyertyát gyújtottunk, valamint egyre bővülő kamarakiállításunk is megnyitotta kapuit. Ennek keretei között továbbra is szívesen fogadunk további fényképeket és személyes történeteket 1956-ról, hiszen tudjuk: minden résztvevő valamilyen módon az események áldozata. Az idei alkalomra Simonkay Márton közösségi tagunk egy 38 perces videót készített, amely az elérhető 1956-os videó- és fényképanyagokat gyűjti össze Ferencvárosról, a házak mai állapotával összevetve.

A délelőtti szentmise után agapéval és a plébániai rajzpályázat eredményhirdetésével folytatódott a megemlékezés. A fiatal pályázók a vidám fordulatokban gazdag nyilvános zsűrizés után egy-egy emléklapot kaptak. Az ünnepséget a nyeremény: két hatalmas, finom torta elfogyasztása zárta.

A rajzpályázat képei élőben a plébánia hittantermében, az interneten az alábbiakban tekinthetők meg:

kistemplomrajz_1 kistemplomrajz_2 kistemplomrajz_3 kistemplomrajz_4 kistemplomrajz_5 kistemplomrajz_7 kistemplomrajz_6

A korábbi évek programja:

2017. november 4-én a plébánia külső hittantermében virrasztottunk hajnaltól gyertyákkal, a “Nevek Könyvével”, kortárs videókkal és fényképekkel.

2016. november 4-én egész napos virrasztással emlékeztünk 1956 áldozataira.

A Bakáts téri katolikus templom kapui 5.00 órakor nyílnak meg, ahol „Virrasztó fal” fogadja az emlékezőket.

Reményeink szerint a közös virrasztás teret teremt, amiben megszülethet egymás elfogadása. Ki-ki a maga törvénye szerint imádkozik, emlékezik, hajt fejet nem a névtelen hősök, hanem inkább a nevesített áldozatok emléke előtt.

Sok ezer nevet tartalmazó névsort gyűjtöttünk össze, noha tudjuk, hogy ezek a listák soha nem lesznek teljesek. Épp azt várjuk, hogy a személyes, családi, közösségi emlékezetben megőrzött nevekkel gazdagabbá tesszük. Sokan és sokféle módon voltak áldozatai a kornak, akik együtt éltek, egymás kárára-hasznára, ahogy mi is.

A virrasztásra előzetesen be lehet jelentkezni névvel és az időpont megjelölésével, amikor „őrséget” vállal a nap folyamán. Aki akadályozva van a személyes megjelenésben, írásban is elküldheti a közös listára szánt nevet, fotót, az alkalomra szánt gondolatokat, amit a Virrasztó falon teszünk közzé. A neveket a szentferenc.regisztracio@gmail.com email-címre várjuk.

Külön örülünk iskolák szervezett megjelenésének. Szakember várja érkezésüket, előzetes egyeztetés alapján rendhagyó „forradalmi órát” is tartunk számukra.

PROGRAMOK:

5.00–22.00: VIRRASZTÓ FAL

  • FILMEK: Nóvé Béla: Patria Nostra (előzetes); Fortepan – Ki kicsoda 56-ban?; Hungarian Revolution Aftermath 1956 (ahogy a CIA „látta”)
  • TISZTELETZENE: Részletek Csics Gyula naplójából Grencsó István zenéjére (részlet a rádiójátékból)
  • MIT MOND A RÁDIÓ…
  • ZELK ZOLTÁN: SIRÁLY – Animált vers-film
  • FORRADALMI GYŰJTÉS – Adományok a plébánia szegényei számára

17.30: SZENTMISE

A szentmise idején a templom látogatható, de kérjük, ne zavarják a szertartást!

19.00: D. COASERT: REQUIEM – KÓRUSMŰ

A kortárs belga szerző az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére írt kórusművét előadja az Andor Ilona Baráti Társaság Kodály Kórusa B. Horváth Andrea vezényletével. Közreműködnek: Breinich Beáta (ének), Babel Klára (hárfa), Varga Zoltán (kürt).

20.00: GRENCSÓ ISTVÁN FÚVÓS ÉS DUKAY BARNABÁS ORGONAMŰVÉSZEK

Grencsó István, a közismerten sokoldalú, kísérletező művész a közelmúltban több ízben adott duó-kamarakoncertet Dukay Barnabás zeneszerzővel, akinek egyedi zenei világára jellemzők a tizedmásodpercre kimért pontossággal szerkesztett és eljátszott darabok, a valós idejű komponálás és az improvizáció. Kivételes alkalomnak ígérkezik a templomi orgona és a fúvós hangszerek meditatív kettőse.

21.00: 56 ROMA HŐSEI – ZENÉS-VETÍTETT KÉPES ELŐADÁS

Megemlékezünk a roma származású, illetőleg a közösséghez is tartozó, a fegyveres ellenállásban részt vett forradalmárokra. A szabadságharcos csoportokra nem volt jellemző a kirekesztés, ezért az egész napos program keretén belül a közös hősökről kívánunk megemlékezni.

Eörsi László történész munkái alapján 20 felkelő rövid életrajzát mutatjuk be, közben egy-egy cigány keservest, siratót, illetve „szabadságdalt” adunk elő gitárkísérettel, majd cigány virrasztó stílusban előadott Szózat zárja a műsort. (Horváth Aladár)

A belépés díjtalan, de a plébánia szegényeinek szánt felajánlásokat szívesen fogadjuk.

A rendezvény megvalósulását támogatta az 1956-os Emlékbizottság.