Nevek Napja

A Bakáts téri katolikus templom közössége hagyományosan megemlékezik az 1956-os forradalomról. Ezeket az ünnepségeket-megemlékezéseket november 4-éhez kötve szoktuk tartani. 2021. december 4-én a nők tüntetéséről emlékeztünk meg.
Helyszín: altemplom
17.00 – 17.50: Mécsesek, gyertyák kihelyezése. Falra vetítve fut a forradalom áldozatainak nevét feldolgozó képsor. A mécseseket a tüntetésről megmaradt fotók kinyomtatott lapjain helyezzük el.
18.00: Kezdődik a második adventi gyertya meggyújtásához kapcsolódó mise.

A megemlékezés nyilvános, örömmel látunk minden vendéget. Mécsessel készülünk, de biztatunk mindenkit, hogy ki-ki hozzon magával mécsest-gyertyát.

A nők tüntetése
1956. december 4.

Az asszonyok nem fogalmazták meg pontosan, hogy miért is tüntetnek (magyar szabadság, ruszkik haza), de azt igen, hogy mi ellen (ne verjék le a forradalmat, és ne legyen úgy, ahogy addig volt). Még azt is tudták, hogy kik ellen, ahogy ezt azok is tudták, akik ellen az asszonyok tüntettek: tudták, hogy az asszonyok tudják, hogy kik ők…

Aki ott volt, azért volt ott, mert magyarként (zsidó, német, tót, román, cigány, koreai+ stb.) már korábban is megtapasztalta, amit nem akart se elfogadni, se folytatni. Aki nem volt ott, azért nem, mert magyarként (zsidó, német, tót, román, cigány stb.) már tapasztalt eleget. Nekik is igazuk volt…nekik is volt igazuk.

Ők lesznek a levélre, beszélőre váró asszonyok, akik egymást számolják, hogy ki nem jön már. Ők várják a börtönből hazaért férfiakat, akiknek újra kellett tanulni a tanulhatatlant, asszonyt, gyereket, a forradalmat felejtő többséget és a többség által elfogadott túlélő technikákat. A börtön után csak a börtön szűnt meg, az ítélet folytatódott. Minden ítélet életfogytig tartott.

Münnich Ferenc nem akarta, hogy a Vörös Hadsereg a felvonuló nőkre tüzet nyisson, hogy nőket hurcoljanak el (akkor és ott), de azt igen, hogy a Vörös Hadsereg az utcákon legyen és „állítsa helyre a rendet”. Münnich Ferenc magyar volt, az asszonyok (magyar, német, tót, román, cigány, zsidó stb.) is. Az oroszok nem voltak magyarok, sőt egy részük még orosz se.

Azóta így élünk együtt: nők, akik a férfiak helyett is viszik a zászlót, és nők, akik megtanítják a gyerekeiknek az erősebb kutya törvényét. Férfiak, akik tüntetni küldik a nőket, mert nem maradt más fegyverük, és férfiak, akik a tüntetést feloszlatják.

Az ilyen és olyan nők gyerekeket szülnek, az ilyen és olyan férfiak apák lesznek. Nem mindenkinek lesz gyereke: lesz, akit halálra ítélnek, lesz, aki nem is akar, sokan elmennek más országba és vagy adnak hírt magukról, vagy nem.

Lesznek családok, ahol a gyerek hall a tüntetésről, amin az anya is részt vett, és lesznek családok, ahol nem beszélnek. Lesz, ahol a tüntetésen résztvevő anya nem beszél. Az apa se. Hacsak el nem szólja magát egy nagyszülő, egy szomszéd, vagy ismerős. Az elszólás még nem beszéd. Lesznek dolgok, amikről sok családban nem beszélnek.

Orbán György

Az esemény füzete ide kattintva letölthető.

06-agynemuk-az-ablakban-770x415

* * *

ARCHÍVUM

2019-ben vasárnapi agapét és hajnali virrasztást tartottunk; 2020-ban a járványügyi veszélyhelyzetre való tekintettel csupán a virrasztást tartottuk meg.

2018. november 4-én, vasárnap a templomfelújítás miatt a plébánia külső hittantermében emlékeztünk reggel 5 és dél között. Hajnalban gyertyát gyújtottunk, valamint egyre bővülő kamarakiállításunk is megnyitotta kapuit. Ennek keretei között továbbra is szívesen fogadunk további fényképeket és személyes történeteket 1956-ról, hiszen tudjuk: minden résztvevő valamilyen módon az események áldozata. Az idei alkalomra Simonkay Márton közösségi tagunk egy 38 perces videót készített, amely az elérhető 1956-os videó- és fényképanyagokat gyűjti össze Ferencvárosról, a házak mai állapotával összevetve.

A délelőtti szentmise után agapéval és a plébániai rajzpályázat eredményhirdetésével folytatódott a megemlékezés. A fiatal pályázók a vidám fordulatokban gazdag nyilvános zsűrizés után egy-egy emléklapot kaptak. Az ünnepséget a nyeremény: két hatalmas, finom torta elfogyasztása zárta.

A rajzpályázat képei élőben a plébánia hittantermében, az interneten az alábbiakban tekinthetők meg:

kistemplomrajz_1 kistemplomrajz_2 kistemplomrajz_3 kistemplomrajz_4 kistemplomrajz_5 kistemplomrajz_7 kistemplomrajz_6

A korábbi évek programja:

2017. november 4-én a plébánia külső hittantermében virrasztottunk hajnaltól gyertyákkal, a „Nevek Könyvével”, kortárs videókkal és fényképekkel.

2016. november 4-én egész napos virrasztással emlékeztünk 1956 áldozataira.

A Bakáts téri katolikus templom kapui 5.00 órakor nyílnak meg, ahol „Virrasztó fal” fogadja az emlékezőket.

Reményeink szerint a közös virrasztás teret teremt, amiben megszülethet egymás elfogadása. Ki-ki a maga törvénye szerint imádkozik, emlékezik, hajt fejet nem a névtelen hősök, hanem inkább a nevesített áldozatok emléke előtt.

Sok ezer nevet tartalmazó névsort gyűjtöttünk össze, noha tudjuk, hogy ezek a listák soha nem lesznek teljesek. Épp azt várjuk, hogy a személyes, családi, közösségi emlékezetben megőrzött nevekkel gazdagabbá tesszük. Sokan és sokféle módon voltak áldozatai a kornak, akik együtt éltek, egymás kárára-hasznára, ahogy mi is.

A virrasztásra előzetesen be lehet jelentkezni névvel és az időpont megjelölésével, amikor „őrséget” vállal a nap folyamán. Aki akadályozva van a személyes megjelenésben, írásban is elküldheti a közös listára szánt nevet, fotót, az alkalomra szánt gondolatokat, amit a Virrasztó falon teszünk közzé. A neveket a szentferenc.regisztracio@gmail.com email-címre várjuk.

Külön örülünk iskolák szervezett megjelenésének. Szakember várja érkezésüket, előzetes egyeztetés alapján rendhagyó „forradalmi órát” is tartunk számukra.

PROGRAMOK:

5.00–22.00: VIRRASZTÓ FAL

  • FILMEK: Nóvé Béla: Patria Nostra (előzetes); Fortepan – Ki kicsoda 56-ban?; Hungarian Revolution Aftermath 1956 (ahogy a CIA „látta”)
  • TISZTELETZENE: Részletek Csics Gyula naplójából Grencsó István zenéjére (részlet a rádiójátékból)
  • MIT MOND A RÁDIÓ…
  • ZELK ZOLTÁN: SIRÁLY – Animált vers-film
  • FORRADALMI GYŰJTÉS – Adományok a plébánia szegényei számára

17.30: SZENTMISE

A szentmise idején a templom látogatható, de kérjük, ne zavarják a szertartást!

19.00: D. COASERT: REQUIEM – KÓRUSMŰ

A kortárs belga szerző az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére írt kórusművét előadja az Andor Ilona Baráti Társaság Kodály Kórusa B. Horváth Andrea vezényletével. Közreműködnek: Breinich Beáta (ének), Babel Klára (hárfa), Varga Zoltán (kürt).

20.00: GRENCSÓ ISTVÁN FÚVÓS ÉS DUKAY BARNABÁS ORGONAMŰVÉSZEK

Grencsó István, a közismerten sokoldalú, kísérletező művész a közelmúltban több ízben adott duó-kamarakoncertet Dukay Barnabás zeneszerzővel, akinek egyedi zenei világára jellemzők a tizedmásodpercre kimért pontossággal szerkesztett és eljátszott darabok, a valós idejű komponálás és az improvizáció. Kivételes alkalomnak ígérkezik a templomi orgona és a fúvós hangszerek meditatív kettőse.

21.00: 56 ROMA HŐSEI – ZENÉS-VETÍTETT KÉPES ELŐADÁS

Megemlékezünk a roma származású, illetőleg a közösséghez is tartozó, a fegyveres ellenállásban részt vett forradalmárokra. A szabadságharcos csoportokra nem volt jellemző a kirekesztés, ezért az egész napos program keretén belül a közös hősökről kívánunk megemlékezni.

Eörsi László történész munkái alapján 20 felkelő rövid életrajzát mutatjuk be, közben egy-egy cigány keservest, siratót, illetve „szabadságdalt” adunk elő gitárkísérettel, majd cigány virrasztó stílusban előadott Szózat zárja a műsort. (Horváth Aladár)

A belépés díjtalan, de a plébánia szegényeinek szánt felajánlásokat szívesen fogadjuk.

A rendezvény megvalósulását támogatta az 1956-os Emlékbizottság.