Fókuszban a megújuló orgona

Ingyenes kiállítás-, orgona- és templombemutató séták

  • június 22. szombat 20.30 (orgona helyett koncertharmóniummal)
  • augusztus 31. szombat 13 óra
  • szeptember 1. vasárnap 13 óra
  • szeptember 14. szombat 19 óra
  • szeptember 21. szombat 19 óra

Kuzma Levente orgonaművész koncertje

Kuzma Levente, a Szegedi Tudományegyetem orgona főtárgy tanára az orgona történetének tanúja: édesapja, Kuzma Róbert karnagy révén élete első hangszere a „régi” Bakáts téri orgona volt, majd játszott az 1992 és 1994 között elkészült új hangszeren is. Október 5-én, szombaton 19 órakor az ő koncertjére kerül sor, amelyen megmutatja a ráncfelvarráson átesett orgona gyön.

Kísérje figyelemmel orgonánk múltját és jövőjét!

A 145 éves Bakáts téri templom orgonája nyári pihenőre vonult. Az eddigi felajánlásoknak köszönhetően ugyanis sor kerül a templom felújításából kimaradt hangszer belső megújítására: tisztítására, javítására. E fontos lépés után fejlesztéssel és restaurálással szeretnénk folytatni a munkát. Az előbbi a mechanikus traktúrájú orgona programozható, gyors regiszterváltását lehetővé tevő elektromos regiszterkombináció (Setzer) beépítését, utóbbi az Ybl Miklós által tervezett, díszes neoromán orgonaház restaurálását foglalja magába. Mindehhez kérjük az Önök segítségét.

Az orgonakarzat alatti tablókon végigkísérhetjük az eredetileg Országh Sándor által épített orgona kalandos történetét, amely tükröt állít az orgonaépítés fejlődésének, a legjelesebb hazai orgonagyárak munkásságának, és a 20. század viszontagságainak egyaránt. A kiállításhoz zene is társul. Templomunk első karnagya, Hanisch Nepomuk János ugyanis a századforduló elismert budapesti zeneszerzője volt, aki állását Liszt Ferenc ajánlásával nyerte el. Több mint egy tucat miséjéből és számos kisebb művéből mára mindössze töredékek maradtak ránk, köztük két zongoradarab, amely most egy mobilapplikáció segítségével meghallgatható.

A bemutató sétákat a templom kántora, Simonkay Márton vezeti.

Fotók: Kőhalmi Dániel, leventekuzma.com