Archívum

2016. évi programunk

bakats_teri_templom_belulrol-600x415

A Bakáts téri templom évek óta fontos helyszíne különböző zenei programoknak, szívesen fogad be nívós eseményeket, de a helyi tapasztalatokra építve, lépésről-lépésre rakjuk le egy önálló „katolikus művészeti-kulturális fesztivál” alapjait. Névadó motívumnak a Miatyánkot választottuk, mely hívők és nem hívők számára egyaránt közös kincsünk. Az idei év gazdag programja kijelöli a fő irányokat: a templom adottságaihoz igazodva a „hang” áll a középpontban. A címadó koncerten több, mint 20 nyelven, és sokféle dallammal hangzik el az Úr imája. Snétberger Ferenc gitárművész sokadjára lép fel programunkban, szereplése önmagában is jelzi azt a minőségi szintet, melyet irányadónak tekintünk.

 • SZEPTEMBER 17. szombat 18.30 – 23.00
  Nyitott templomok napja
  Ismerd meg templomunkat – Ismerd meg orgonánkat – szakszerű vezetéssel fogadjuk az érdeklődőket
 • SZEPTEMBER 23. péntek – 19.00
  Lumen Christi Gospel Kórus, koncertje
  karvezető Gergó Lajos
 • SZEPTEMBER 24. szombat – 19.00 és 20.30
  Csíkszerda kórus: Mária története
  A koncert művészeti vezetői: Tóth Árpád – Nagy Ida – Sulyán Tibor
  (A koncertre a belépés díjtalan, de előzetes regisztrációhoz kötött az alábbi címen: itt.)
 • SZEPTEMBER 29. csütörtök – 19.00
  Barokk és zsidó liturgikus zene
  Elhangzik: Dietrich Buxtehude négy szoprán kantátája: “Schaffe in mir, Gott, ein rein Herz”, “Herr, auf Dich traue ich”, “Also, hat Gott die Welt geliebt”, “Singet dem Herrn”. A kantáták között zsidó dallamokat hallhatunk, többek között az őszi nagyünnepek liturgiájából. Közreműködnek: Szabó Barbara szoprán, orgonaművész, a Budapest-Ferencvárosi Assisi Szent Ferenc Templom kántora; Budai Miklós kántorjelölt, a ferencvárosi Páva utcai Bét Élijáhu zsinagóga, korábban a Szim Salom Progresszív Zsidó Közösség kántora, továbbá a Musica Florens Ensemble, Konta Noémi vezetésével.
 • SZEPTEMBER 30. péntek
  Borbély Mihály és a Jávor kórus, vendég Dresch Mihály
  szerb ortodox liturgikus kóruszene + kortárs jazz improvizációk
 • OKTÓBER 1. szombat – 19.00
  Snétberger Ferenc gitárművész koncertje
  (előzetes regisztráció: itt.)
 • OKTÓBER 2. vasárnap – 11.00
  NAGY AGAPÉ a templom előtti téren a plébániaközösség és a Ráday Soho Egyesület szervezésében családias „falunapot” tartunk bográcsozással, zenével, gyermekprogramokkal és „Forradalmi gyűjtéssel” egybekötve.
 • OKTÓBER 2. vasárnap – 16.00
  MIATYÁNK KONCERT
  Fellép a Szent Efrém Férfikar Bubnó Tamás vezetésével, közreműködnek a Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont diákjai
 • OKTÓBER 14. péntek  – 19.00
  Vendégünk a bukaresti Sound Kórus,
  karvezető Voicu Popescu

Az események díjmentesen látogathatók!

via radayutcaprogramok.hu

2015. évi programunk

A Bakáts téri templom évek óta fontos helyszíne az Ars Sacra Fesztivál programjainak. A fesztivál nyújt lehetőséget arra, hogy helyi tapasztalatokra építve, lépésről-lépésre lerakjuk egy önálló, „katolikus, művészeti-kulturális fesztivál” alapjait. Névadó motívumnak a Miatyánkot választottuk, mely hívők és nem hívők számára egyaránt közös kincsünk.

Az Ars Sacra tematikájához és kereteihez igazodva egész hetes eseménysort állítottunk össze:

 Szeptember 19. szombat

15.00 – 17.00      AMI IMA versben és zenében

Szokolay Dongó Balázs népi hangszerein csodálatos zenei megoldásokat talál minden kihívásra. Most sokoldalúságát mutatva az archaikus zsidó imákat éneklő Pandzarisz Dianát kíséri, majd katolikus népénekek általa szerzett hangszeres átiratát játsszák Szabó Barbarával, aki itt, mint orgonaművész és énekes is bemutatkozik. A zeneművek között Tallián Mariann és Lázár Balázs színművészek istenes verseket szavalnak.

19.00                   „De én, az új Tamás …” – Kortárs istenes versek – a szószékről

Fellépnek             a Tanári Kar elnevezésű énekegyüttes, mely a Budapesti Énekes Iskolában tanító ének- és zenetanárokból áll, s egyfajta szakmai továbbképző fórumként, műhelyként funkcionál a mindennapos énekes iskolás oktatás, istentiszteleti fellépés és koncertezés mellett.

A versek              Pallagi Melitta, Nagypál Gábor és Galkó Balázs tolmácsolásában hangzanak el.

Szeptember 20. vasárnap

19.00                   Örökifjú Zenebarátok Kórusának koncertje

Az Örökifjú Zenebarátok Kórusa Viadana, Goudimel, Rachmaninov, Pitoni, Mozart, Poulenc, Miskinis és Liszt műveit, valamint spirituálékat ad elő.

Vezényel:            Magyaróvári Viktor

Műsor:                 Viadana: Exultate
Goudimel: Mint a szép híves patakra
Rachmaninov: Bogoroditse Devo
Josquin: Ave vera virginitas
Pitoni Laudate Dominum
Mozart Ave verum
Poulenc: Salve Regina
Miskinis Cantate Domino
Liszt Ave Maria
Liszt O salutaris hostia
Spiritual: Glorious Kingdom
Spiritual: Amazing Grace
Spiritual: Deep river
Spiritual: Soon ah will be done

Szeptember 21 – 24. hétfő-csütörtök

                            Ismerd meg a Bakáts téri katolikus templomot.

A hét négy napján kerületi iskolai csoportokat fogadunk: az orgona és az épület bemutatása alkalmat ad liturgikus alapismertek átadására is.

Szeptember 24. csütörtök

19.00                   Dietrich Buxtehude szoprán kantáták és héber zsoltárok hangversenye

Elhangzik:            Herr auf Dich treue ich;

Also, hat Gott die Welt geliebt;

Singet dem Herrn

A kantáták között zsidó dallamokat hallhatunk többek között az őszi nagyünnepek liturgiájából.

Közreműködik:   Szabó Barbara szoprán; orgonaművész, a Budapest-Ferencvárosi Assisi Szent Ferenc-templom kántora,

Budai Miklós kántorjelölt, a ferencvárosi Páva utcai Bét Élijáhu zsinagóga, korábban a Szim Salom Progresszív Zsidó Közösség kántora. 2008-ban megalakult szefárd zenei együttese, a Los Bilbilicos a Zsidó Nyári Fesztiválon debütált, és azóta számos helyen sikerrel szerepelt országszerte,

továbbá a            Musica Florens Ensemble, vezeti: Tóth-Vajna Gergely és Konta Noémi

Szeptember 25. péntek

19.00                   Borbély Mihály & JÁVOR Szentendrei Szerb Ortodox Kórus közös koncertje

„Énekeljetek az Úrnak új éneket…”

                            Borbély Mihály (szaxofon) és a szentendrei Jávor Kórus közös koncertje különleges zenei csemegét ígér. Műsoruk gerincét a “Sentandrejska slava” liturgiához kapcsolódó zenei anyag alkotja, amely minden évben augusztus 19-én felhangzik a szentendrei Preobrazsenszka templomban. E sok évszázadon át öröklődött, bizánci eredetű, majd barokk és romantikus szerzők által megújított vokális tradíció sajátossága, hogy a művek megszólaltatásánál hagyományosan őrzi azt a népinek nevezhető előadásmódot, mely a templomi kántorizálásra és a szabadabb, kötetlenebb népi dallamképzésre jellemző, ugyanakkor a sokévszázados ószláv nyelven szólal meg.

A szerb ortodox liturgia hagyományosan “a capella”, a templomban a szertartásokhoz hangszer sohasem társul. Ezért számít különlegességnek a nép- és világzene, a jazz és a kortárszene területén egyaránt otthonosan mozgó Borbély Mihály közreműködése, aki szaxofonjával hol kommentál, hol az antifonikus gyakorlatot folytatva kérdez vagy válaszol, összeköti a tételeket vagy egyszerűen csak érzelmeket tolmácsol, műfaji határokat nem ismerő módon.

Szeptember 26. szombat

Mi Atyánk,  Az Úr szava – az Úr imája  –   A Szent Efrém Férfikar hang-áhítata

Közreműködnek  a Patrona Hungariae diákjai és sokan mások.

Az esemény az Ars Sacra fesztivál részeként, a Bartók Béla unitárius templom és a Bakáts téri Szent Ferenc katolikus templom közös ökumenikus rendezvényeként kapcsolódik “A Miatyánk hete” rendezvény sorozathoz.

18.00 – Az Úr szava

A különleges hang-áhítat első részében – melynek a Bartók Béla Unitárius Egyházközség temploma ad helyet – a keresztény tanítás szerint az Úrtól sugalmazott zsoltároskönyv néhány szép darabja kerül bemutatásra: görög-bizánci, szláv és kárpát-medencei zenei hagyományban gyökerező dallamokon.

18.50 – Processzió

Az első rész befejeztével a Férfikar és a közönség processzióban, énekelve vonul át a Bakáts téri Assisi Szent Ferenc Plébániatemplomhoz, ahol agapé, közös együttlét, baráti beszélgetés veszi kezdetét.

19.30 – Az Úr imája

Ezután a Férfikar és a közönség az Assisi Szent Ferenc Plébániatemplomban tölti a hang-áhítat második részét, ahol a Patrona Hungariae Iskola diákjainak közreműködésével tucatnyi különféle nyelven fölhangzik az Úrtól tanult imádság: a Miatyánk. Az imát a keleti (szír, grúz, örmény, arameus) és a nyugati (angol, francia, lengyel, magyar, német, spanyol) liturgikus hagyományból, valamint nagy mesterek (Csajkovszkij, Palestrina, Schubert, Tallis, Victoria) tollából származó Miatyánk-feldolgozások veszik körül.

Szeptember 27. vasárnap

11.00                   Nagy Agapé a Bakáts téren

A délelőtti szentmisét követően a templom előtt-körül a plébániai közösség szervezésében és a Ráday utca vendéglőseivel közösen családias „falunapot” tartunk bográcsozással, zenével, gyermekprogramokkal. Családok, baráti társaságok alkotnak egy-egy „bográcsalját”. Az elkészült ételek térítés nélkül, helyben fogyaszthatók.

A Patrona diákjai műsort adnak, a gyerekek számára foglalkozásokat tartanak. Minden családi barátot, szomszéd gyereket, jó szándékú érdeklődőt szívesen látunk.

19.00                   Erdődy kamarazenekar hangversenye

koncertmester:    Szefcsik Zsolt

műsor:                 W. A. Mozart: Adagio és fúga (K 546)

 1. Zimmermann: Et incarnatus – a C-dúr miséből
 2. A. Mozart Grabmusik (K 42)
 3. Druschetzky: Benedictus – a B-dúr miséből
 4. Haydn: f-moll szimfónia (no. 49.) “La passione”

közreműködik:    Tatai Nóra, Molnár Anna, Borka Ákos – ének

Cantate Vegyeskar (karigazgató: ifj. Sapszon Ferenc)

vezényel:             Vashegyi György

2014. évi programunk

Ars Sacra 2014 és tovább…

Különösen gazdag volt az idei szeptember templomunk kulturális életében! Még bőven „nyíltak a völgyben a kerti virágok” az Ars Sacra Fesztiválon. A Bakáts téren a programok a Nyitott templomok napján, szeptember 20-án kezdődtek, Snétberger Ferenc felemelő és nagysikerű duett-koncertjével (a vele készült interjú a túloldalon olvasható).

A koncert után Bada Márta roma festőművész Jézus szenvedéstörténete című képsorozatát a művész maga mutatta be.  Keresztútján tizenhat stációt járhatunk végig; az utolsón Jézus a mennyországban találkozik édesanyjával. Céljairól így vall a festőművész: „Ajándékot kaptam Istentől, amit oda szeretnék adni mindenkinek. Kívánom, hogy költözzön a cigány és a magyar szívébe is a hit, a remény és a szeretet.” – Örülünk, hogy a képek nálunk is „jártak”.

Szabó Barbara orgonaművész koncertjével zárult templomunk „első éjszakája”. Barokk zenét hallhattunk a csodálatos hangú Keszthelyi Csilla – szoprán – közreműködésével.

Erős kezdés után méltó folytatás volt szeptember 27-én az Európa Nagydíjas Pro Musica leánykórus fellépése, akik hírnevüknek megfelelő, magas színvonalú koncertet adtak.

A „fesztiválhetet” szeptember 28-án a kiváló Erdődy Kamarazenekar fellépése zárta. A több, eddig ismeretlen XVIII. századi zenemű felvételre játszásáról elhíresült zenekar többek között neves kortárs zeneszerzőnk, Orbán György Stabat Materének ajánlásával is büszkélkedhet. A koncert az idén húszéves zenekar első jubileumi fellépése volt.

*    *    *

Egy ilyen hét után joggal és jó kedvvel vágunk neki a jövő tervezésébe. Szeretnénk, ha őszi komolyzenei koncertsorozatunk idén folytatódna.

Reményünk van rá, Snétberger Ferenc Kossuth-díjas gitárművész fellépései előre meghirdetetten, sorozatszerűen folytatódhatnak. Felmerült, hogy – talán az Ars Sacra fesztiválhoz kapcsolódva – jövőre egy saját „kis fesztivált” szervezzünk. Ebben a keretben, jól előkészítve építhetünk a már bevált jó gyakorlatra, módszerekre, műfajokra, amik ebben a keretben, egymást erősítve „jobban szólnak”: kiállítás, templomi vezetés, ismeretterjesztő foglalkozások gyerekeknek-felnőtteknek, és belevágunk egy Rétor kerestetik című szónokversenybe is. Tervek már vannak, most még időnk is van, a körülmények-feltételek megteremtése persze nem lesz könnyű feladat, segítségre, tanácsra is szükségünk lesz. Fontos szempont, hogy a templom közössége magáénak érezhesse a megvalósult terveket.

*    *    *

A Bakáts téri koncertek és kapcsolódó események megvalósítása a Ferencvárosi Önkormányzat támogatásával jött létre.

NyZs, OGy

 

Snétberger Ferenccel beszélgetek koncertje után

Általában izgalmas templomban játszani, sok koncertem volt már Németországban, Olaszországban, Franciaországban valamilyen templomban. Az atmoszféra más. Nem koncerttermi. És az ember másként is játszik. Ez a varázs engem is megfog, inspirál. Gitárosként, főleg az improvizatív műfajokban van ennek nagy jelentősége.

Most is olyan sok levelet kaptam, köztük egészen intim, személyes élményekről is – én ezt a hatást a hely varázsával magyarázom, ami a közönségre is hat, nem csak a zenészre. Feleségem, Angéla olvasta fel ezeket az emaileket. Jól esett, meg is lepődtem és biztatásnak, bizonyítéknak tekintem.

Hagyományos jazz-zenekart, dobbal, hangszerekkel nehezen tudom elképzelni ilyen helyen. Másként, mást kell játszani itt.

Az akusztika is különleges, és komoly feladat elé állít. A Bakáts téri templom óriási tér, nagyon magas. Akárhányan vannak benne, akusztikailag keveset jelent. A hang hosszan jár, körbemegy, azt kell meghallani, ezzel a visszaérő hanggal kell számolni. Ilyenkor a kevés több. Gyönyörű, ahogy a hang visszajön!

Berlinben a Passionskirchében Jan Garbareket hallottam először. Aztán feleségem, aki koncertszervezéssel foglalkozik, elindított egy sorozatot, már 18 éve Karácsonykor van egy koncert. Nagyon szeretek itt is játszani. Kisebb és más alaprajzú a templom, ott inkább körben ül a közönség. Sötét van, csak két gyertya – már nem is kell hirdetni, elég, ha felrakják a Facebook-ra, sokan szeretik, várják az estet.

Örülnék, ha itt is sorozat jönne létre, lehetne tudni, hogy évente bizonyos napon ez a fajta koncert, ez a zene lesz. Biztos kialakul a törzsközönsége és várni fogják a napot.

Nagy dolog, hogy ilyen sokan jöttek el szombaton, nem is hittem, hogy ennyi ember befér. Még a földön is ültek!  Örülök a sikernek, ami nem csak az én sikerem, sőt nem csak a mi sikerünk, hanem a templomé és a közönségé is. Bízom benne, hogy lesz folytatás.

[Egy korábbi Snétberger-interjú elérhető itt: http://www.budapestvideo.hu/v/snetberger-ferenc]

Orbán György